En güncel UI/UX trendleri markaları bir adım öne taşıyor
Tasarım endüstrisi, teknolojik gelişmelerin düzenli olarak değiştiği bu dönemde, ürün ambalajından web sitesi tasarımına kadar her sektörde önemli bir rol oynuyor. Yeni trendlerin ortaya çıkmasıyla, tasarım endüstrinde rekabetçi kalmak isteyen tasarımcıların, en son trendleri ve teknikleri takip etmesi önem kazanıyor. Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve bununla ilgili deneyimlerini paylaşan TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, “Markalaşma ve dijital tasarım alanında hangi trendlerin yükselişte olduğunu bilmek sizi bir adım öne taşıyor.” ifadelerinde bulunarak en güncel 3 UI/UX trendini sıralıyor.
Grafik tasarım terimi oluştuğundan beri, endüstri sürekli değişim ve gelişim gösteriyor. Her yıl teknolojideki değişikliklerden ve zamanın ruhundan etkilenen yeni trendler ortaya çıkıyor. Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden tasarımcılar, zaman zaman çağın önceliklerini ve duygularını iyi analiz ederek başarıyı yakalayabiliyor. Tasarım ve deneyim kavramlarının buluştuğu UI/UX trendleri, rekabetçi kalmak isteyen tasarımcıların ilgiyle takip etmesi gereken yeni trendlerin arasında yerini alıyor. TesterYou Kurucusu Barış Sarıoğlu, “Sürekli değişen ve güncellenen bu akımın önünde kalmak isteyen markalar ve tasarımcılar, yükselen trendlerin ön saflarında yerlerini almalı. Dijital tasarım alanında hangi trendlerin yükselişte olduğunu bilmek sizi bir adım öne taşıyor.” açıklamalarında bulunarak en güncel 3 UI/UX trendini sıralıyor.
1. 3D
UI/UX tasarımında 2D görüntüler ve illüstrasyonlar hala yaygın olarak kullanılırken, tasarımcıların işe alınma veya nedenleri arasına bile girebiliyor. Ancak 3D modelleme, Facebook’un Metaverse projesini duyurmasıyla yükselen trendler arasına giriyor. Metaverse, kullanıcıların özelleştirilebilir avatarlar aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girebilecekleri ve dijital ortamların keşfedilip paylaşıldığı, sanal bir platform yaratmayı hedefliyor.
Ancak 3D tasarım, yalnızca Metaverse gibi büyük ölçekli projelerle sınırlı kalmıyor. Birçok UI/UX tasarımcısı, derinlik, doku ve etkileşim eklemek için tasarımlarına 3D öğeler katıyor. Örneğin, 3D simgeler ve animasyonlar daha ilgi çekici ve dinamik bir kullanıcı deneyimi oluşturabilirken, 3D ürün görselleştirmeleri müşterilerin bir ürünü satın almadan önce daha iyi görselleştirmesine yardımcı olabiliyor.
2. Parlak Renkler ve Gradyan
Giderek kalabalıklaşan bir dijital ortamda, parlak renkler ve gradyanlar kullanmak, bir markanın veya ürünün rakiplerinden sıyrılmasına yardımcı olabiliyor. Grafik tasarımda ve dijital medyada, gradyanlar genellikle bir derinlik, doku ve görsel ilgi duygusu yaratmak için kullanılıyor. Neşe ve mutluluk gibi olumlu duygularla ilişkilendirilen sarı ve turuncu gibi canlı renkler, görsel olarak çekici bir kullanıcı deneyimi oluşturmaya yardımcı oluyor.
Parlak renkler, benzersiz bir marka kimliği oluşturmak için etkili bir yol olabiliyor. Ancak renk seçimlerinin markanın değerleri ve kişiliği ile uyumlu olmasını sağlamak önem taşıyor. Bu nedenle her türlü tasarım için uygun olmayabiliyor. Bir renk şemasına karar verilmeden önce, hedef kitlede yaratılmak istenen amacı ve duyguları göz önünde bulundurmak etki sağlıyor.
3. Minimalizm
3D ve parlak renkler yükselişteyken, “less is more”un (az, çoktur) modası sürüyor ve yakın gelecekte de süreceği düşünülüyor. Minimalizmin amacı, gereksiz olan her şeyi ortadan kaldırmak ve onu oluşturan temel öğelere odaklanmaktır. Minimalizmden yararlanacak tasarımcıların, gereksiz özellikleri veya ögeleri kaldırması, düzeni ve tipografiyi basitleştirmesi ve nötr veya sınırlı bir renk paleti kullanması gerekiyor. Arayüz ne kadar basit ve anlaşılır olursa, kullanıcılar için o kadar tatmin edici oluyor.
Bir tasarımcı için güncel tasarım trendlerini takip etmek önemli ancak nihai olarak kullanıcı merkezli ve hedef kitlenin özel ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan tasarımlar oluşturmak en etkili yöntem oluyor. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik konularına odaklanırken aynı zamanda günceli yakalayan tasarımlar yapıldığında kalıcılığı artıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı