Kadın Çalışan Sayısı 5 Yılda 8'e Katlandı
Türkiye sanayisindeki istihdam ve ara eleman sorununa çare kadınlar oldu. Kadınlara yönelik verilen SGK teşviki, yükselen maaş skalası ve teknolojiye bağlı olarak fiziksel iş yükünün azalmasının etkisiyle sanayide kadın istihdamına ilgi arttı. Kadınların toplam istihdam içindeki payı da yüzde 33’e ulaştı. Sanayide kadın yönetici sayısının artması gerektiğini söyleyen DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Kadınların iş hayatına daha fazla katılmaları, bir demokrasi ve toplumsal gelişme konusu olarak görülmelidir” dedi.
‘KADINLAR HEM ÜRETİMDE HEM YÖNETİMDE YER ALIYOR’
Sanayide her geçen gün kadına verilen destek ve kadın çalışan sayısının arttığını vurgulayan, Nilsan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Ancak artış oranı ve kadın çalışan sayıları istenilen düzeyde değil. Maalesef sanayide hala erkek egemen bir profil söz konusu. Hem kadın sanayici oranının artması hem de kadın yönetici oranının artması gerekiyor. Birçok fabrika da sanayiciler, özellikle ince kaynak gerektiren yerlerde kadınların daha başarılı olduğunu söylüyor.” diye konuştu.
‘TOPLUMSAL GELİŞME VE DEMOKRASİ KADIN İLE MÜMKÜN’
Kadınların kültürel çevre, aile sorumlulukları, eğitim düzeyi gibi engellerin etkisiyle iş dünyasında erkekler kadar yer alamadığının altını çizen Başkan Çevikel, “Ticareti erkeklere ait bir dünya olarak gören anlayış, kadınların da erkeklerin de zihinlerindeki ilk engeli oluşturuyor. Oysa kadınların iş hayatına daha fazla katılmaları, bir demokrasi ve toplumsal gelişme konusu olarak görülmelidir. Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda daha fazla rol aldığı bir toplum ancak nitelikli dönüşümü sağlayacaktır. Bu nedenle kadınların yaşadıkları toplumda, karar alma mekanizmalarında söz sahibi olmaları için en etkili yol iş hayatına katılmalarıdır” ifadelerini kullandı.
ÇEVİKEL: NİTELİKLI DÖNÜŞÜM İÇİN CİNSİYET EŞİTLİĞİ ŞART
DOSABSİAD’ın ilk kadın Başkanı olarak iş hayatındaki tüm kadınları temsilen büyük sorumluluk taşıdığını belirten Çevikel, Türkiye’de toplumsal yapının gelişimi için kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasete katılımlarının büyük önem taşıdığını vurguladı. Çevikel, “Kadınların yaşadıkları toplumda söz sahibi olmaları için en etkili yol iş hayatına katılmalarıdır. Günümüzde değişime ayak uydurmak yetmiyor, dönüşümün bir parçası ve öncüsü olmak gerekiyor. Kadınların iş hayatındaki artan varlığı, inovasyonun güçlenmesine ve iş dünyasında daha dinamik ve sürdürülebilir bir ortamın oluşturulmasına da katkıda bulunmakta. Bu nedenle, iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması, inovasyonun teşvik edilmesi ve işletmelerin başarısını artırmak için kadın istihdamı önemli bir adımdır. Bu durum kadınların sadece kendi potansiyellerini gerçekleştirmekle kalmaz, aynı zamanda toplumun genel refahına da katkı sağlar.” ifadelerini kullandı.
‘MESLEKİ EĞİTİM VE TEŞVİKLERLE DAHA FAZLA DESTEK SAĞLAMALIYIZ’
Sürdürülebilir büyümenin kilit noktalarının başında yatırım ve istihdamın geldiğini, bu kilidi açabilecek en önemli anahtarın da kadınlar olduğunu vurgulayan Başkan Çevikel, “Son yıllarda iş gücüne katılım, istihdam oranları ve kadın girişimci sayımızdaki artış ülke ekonomisi adına çok değerli. Bu noktada, destekleyici politikaların ve teşviklerin artırılmasının önemli bir rol oynadığını görmekteyiz. Fakat sadece teşvikler değil kamu kurumlarımızın ve iş dünyası kuruluşlarımızın açacağı akademiler, mesleki eğitim ve kadın istihdam programları, kadınların iş hayatlarında rolünü güçlendirerek daha fazla fırsat sunacaktır. Kadınlarımızın sadece özel günlerde değil her gün gündeme gelmesi için başta sanayiciler olarak hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Bizler bu doğrultuda DOSAB’da bulunan kadın çalışanların iş hayatına adım atmalarındaki engelleri aşmak adına bir kreş kurduk ve çocuklarının bakımı konusunda desteğe ihtiyaçı olan çalışan annelerimizin endişelerini ortadan kaldırmayı hedefledik.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı